TEMPS DE...MENÚ DE QUARESMA


Per: 1 persona.
Ingredients necessaris, ganes, inquietud i esperit de recerca.
Temps de preparació: òptim, 40 dies.
Però les versions reduïdes també poden quedar saboroses.

Quan la gent vol celebrar alguna cosa important es prepara amb molta antelació. Els joves anticipen el seu primer cotilló de Cap d'Any amb setmanes de dilemes (on anar, què portar, etc.). Els nuvis preparen el seu casament durant mesos. Els turistes comencen a posar-se en forma per a la platja des del maig. El que desitja alguna cosa molt de temps ho anticipa i es prepara. La Pasqua és una festa que conté tantes coses ... I per això tenim aquestes setmanes prèvies per preparar-nos. Disposar-se per viure la trobada amb el Déu de la Setmana Santa no és senzill. La recepta clàssica s'ha de viure amb ingredients contemporanis, però no deixa de tenir la seva validesa ...

«Pare, he pecat contra el cel i contra tu, ja no mereixo que em diguin fill teu» (Lc 15,21)


Un grapat de perdó

Que això és la penitència ... saber mirar cap a dins i ser conscients que hi ha força coses en la nostra vida que necessiten ser convertides, transformades. Saber que, entre l'orgull de creure que es pot ser perfecte, i la niciesa d'acceptar que tot val, cal un camí intermedi: saber-se fràgil, però a el temps desitjar lluitar. Saber-se pecador, i no obstant això desitjar una i altra vegada construir el regne i combatre el mal que fem, amb paraules, silencis, crítiques, deixadesa (cada qui sap). I tenir el valor de mirar-se en un mirall interior, i demanar perdó pel que s'hagi fet malament. Demanar perdó amb el compromís de canviar (o intentar-ho). Demanar perdó, perquè només qui se sent reconciliat és capaç d'acollir la limitació pròpia i aliena. Demanar perdó, perquè no tot s'hi val, i perquè massa creus en el nostre món tenen a veure amb la ceguesa per percebre el mal.

• ¿Potser és aquest temps de quaresma una ocasió per demanar perdó per alguna cosa? A Déu?
• I a algú més?

«Jesús va dir: El que posa la mà a l'arada i mira enrere no és bo per al Regne de Déu» (Lc 9,62)


Una mica de renúncia

Abans es parlava molt de l'dejuni i l'abstinència. Que no es mengi carn els divendres, diuen uns. Que "quin sentit té si et poses cec a llagosta", diuen altres ... I sembla que ens hem de perdre en aquesta discussió una mica absurda a hores d'ara. Potser la qüestió és recordar que, en aquest món que ens convida a una satisfacció constant de tot: "el que et vingui de gust", "ja", "per a tu", "gaudeix", "gaudeix", "diverteix-te", " tingues tot, aspira a tot, aconsegueix tot ", cal un punt d'austeritat i de vegades va bé fer-nos conscients dels límits. És important assumir que aquesta aspiració a tot només ens condueix a espirals d'insatisfacció. Es tracta d'aturar-se i, a través de petites renúncies, o d'alguna cosa que per a un sigui significatiu, trobar el valor de l'austeritat, o de l'sacrifici, o de el compromís amb el que a vegades té de càrrega ... més que res per ser conscients que, també des d'aquí es construeix el regne, o, més exactament, que el criteri últim a la vida no és "m'agrada, em satisfà, m'omple"

• Puc fer-me conscient d'algun esforç necessari?
• pot ser aquest un temps per percebre el que de lluita, de costa amunt, de compromís de vegades exigent té el intentar viure l'evangeli?

«Quan tu vagis a pregar, entra a la teva habitació, tanca la porta i prega al teu Pare d'amagat. I el teu Pare, que veu el que és amagat, t'ho recompensarà» (Mt 6,6)


I tota la comunicació que vulguis

Que això és l'oració, buscar una forma de dirigir-te personalment a Déu, i potser, amb una mica de sort, escoltar. No es tracta d'aspirar a místiques sublims, sinó de fer conscient a Déu. Es tracta de buscar espais en què dirigir-nos a Ell, des del silenci, com un "Tu". Hi ha qui ho fa des oracions ja fetes, mentre altres busquen paraules pròpies. Hi ha qui li parla de la seva vida; qui demana, qui ofereix, qui pregunta, qui agraeix ... A vegades et recolzes en textos, i aquests textos et poden ressonar de manera diferent, i potser aquí perceps que Déu et toca d'una manera diferent. L'oració no és una condemna ni una obligació, sinó aprendre a parlar a Déu en segona persona, i a sentir que, amb Ell, un no està sol.

• Cerca algun moment, encara que només siguin cinc minuts ... busca el silenci, i dirigeix-te a Déu com un "tu" ... parla-li, demana-li, ofereix-li, fes-te conscient de la seva presència en les nostres vides.


Pastoral SJ